Waarom een Birkin Bag een goede investering kan zijn, maar je hem misschien gewoon niet kàn kopen

door Bert met geen reacties

De Birkin Bag staat bekend als de ultieme luxe-accessoire. Deze handtas, die een kleine veertig jaar ontworpen werd door het Franse luxehuis Hermès, is een symbool van status, rijkdom en exclusiviteit geworden.

De tas dankt zijn naam aan de Engelse actrice en zangeres Jane Birkin, die naar verluidt ooit in hetzelfde vliegtuig zat als een ontwerper van Hermès. Birkin, die net moeder was geworden, klaagde tegen hem over het feit dat ze geen tas kon vinden die ook geschikt was voor moeders. Naar verluidt ging de ontwerper thuis aan het schetsen en ontwierp hij de Birkin Bag: de bekende rechthoekige tas, inclusief vakjes waar baby-flesjes in kunnen worden bewaard.

Al snel groeide de Birkin Bag uit tot de luxe tas die we vandaag kennen. Hij is in verschillende televisieseries te zien (Sex and the City had zelfs een hele aflevering die om de tas draaide) en ook beroemdheden, zoals Jennifer Lopez en de Kardashians, worden regelmatig met de tas gespot. En dat is ook niet gek: los van het feit dat de Birkin Bag een fashion statement is, is deze tas ook nog eens een goede investering.

Waarom een Birkin Bag een goede investering kan zijn

Als je zit te overwegen om een Birkin Bag aan te schaffen, moet je hier wel een spaarpotje voor klaar hebben staan. De goedkoopste varianten, die over het algemeen van leer zijn gemaakt, kosten nog steeds zo’n €5.000 tot €10.000. Duurdere varianten, die vaak ook van meer kostbare materialen zijn gemaakt, lopen op tot wel €150.000. Een beroemde tas uit 2010 kostte zelfs €324.000. Deze werd gemaakt van de huid van krokodillen uit de Nijl en belegd met wit goud en diamanten.

birkin bagToch is het kopen van een Birkin Bag, ondanks de hoge prijzen, zeker geen geldverspilling. Wat maakt de Birkin Bag tot zo’n goede investering? De meeste mode-items zakken al snel in waarde nadat ze gekocht zijn, maar bij de Birkin Bag is dit niet het geval. Ze zijn namelijk erg exclusief en worden alleen in een beperkte oplage gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat veel Birkin Bags na de koop niet in waarde zakken, maar juist in waarde stijgen. Handtassen verzamelaars zijn altijd op jacht naar Birkin Bags en je kunt niet altijd even gemakkelijk aan eentje kopen. Deze beperkte voorraad maakt ook dat de prijzen goed stabiel zijn en dus eigenlijk een deel van de functie van een “store of value” zoals goud kunnen hebben. Volgens beleggingswebsite hxNet is het zelfs een relatief veilige langetermijninvestering!

Wat ons bij het volgende punt brengt: ook al is de Birkin Bag het investeren waard, dat betekent niet dat het iedereen lukt om er eentje aan te schaffen.

Waarom het zo lastig is om een Birkin Bag te kopen

Je kunt helaas niet zomaar een winkel in lopen en een Birkin Bag van het rekje pakken. De Birkin Bags zijn alleen in Hermès boetiekjes te krijgen, maar ook daar kun je ze niet zomaar kopen. Ze worden namelijk op onregelmatige tijden bezorgd en ook nog eens in zeer beperkte oplage. Om deze reden worden de meeste Birkin Bags alleen op uitnodiging verkocht.

Wil je het toch zonder uitnodiging gaan proberen? Dan kun je jezelf op een wachtlijst laten zetten in een Hermès boetiek. Maar deze wachtlijsten kunnen jaren duren en zelfs dán heb je nog geen garantie dat je er eentje krijgt. Hermès geeft namelijk voorrang aan bepaalde klanten. Het kan dus helaas zomaar het geval zijn dat je nooit aan de beurt komt.

Laat een reactie achter

Jouw email wordt nooit gedeeld.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *